ENERGIE ╚śI UTILIT─é╚ÜI

LIGĂ VISELE DE ASTĂZI CU REALITĂȚILE DE MÂINE

├Än ultimele dou─â secole, metodele de produc╚Ťie din sectorul industrial ╚Öi stilul nostru de via╚Ť─â au condus la o cerere tot mai mare de energie ╚Öi la un set de provoc─âri unice. Exist─â o presiune semnificativ─â pentru a optimiza utilizarea resurselor noastre globale ╚Öi acest lucru poate fi realizat doar printr-o mai mare inova╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi inginereasc─â. Va trebui s─â cre─âm materiale, produse, procese ╚Öi facilit─â╚Ťi noi, mai eficiente, cu tehnologie curat─â ╚Öi durabile.

Acesta este motorul strategiei numite ÔÇ×Via╚Ť─â durabil─â pentru secolul 21ÔÇŁ, care r─âspunde provoc─ârilor acestui mediu opera╚Ťional complex ╚Öi ofer─â solu╚Ťii digitale ╚Öi bazate pe experien╚Ť─â, care introduc economii de eficien╚Ť─â, cre╚Öteri de productivitate ╚Öi minimizare a de╚Öeurilor pe ├«ntregul lan╚Ť de aprovizionare.

Descoperi╚Ťi ├«n pove╚Ötile conving─âtoare de mai jos ceea ce este deja posibil ast─âzi!

INOVAȚII DURABILE

Popula╚Ťia lumii a trecut de 7 miliarde ├«n drum spre 10 miliarde ├«n jurul anului 2100, pe baza estim─ârilor Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite. ├Ämpreun─â cu industrializarea sporit─â ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare, aceast─â cre╚Ötere garanteaz─â cre╚Öterea cererii de energie. Dar de unde va veni ╚Öi ├«n ce form─â? La nivel mondial, fiecare ╚Ťar─â r─âspunde diferit la aceast─â ├«ntrebare.

Pornirea

Paharul cu energie este pe jum─âtate plin sau pe jum─âtate gol? R─âspunsul depinde adesea de cine se uit─â la pahar:

  • ┬áSUA sunt acum inundate de gaze naturale, dar ├«ngrijor─ârile cu privire la poluarea apelor subterane ╚Öi la alte efecte secundare sunt ├«n cre╚Ötere.
  • ┬áDe la cutremurul ╚Öi tsunami-ul din 2011 din Japonia, care au provocat topirea centralei nucleare din Fukushima, locuitorii Germaniei s-au ├«ndreptat ├«mpotriva energiei nucleare.
  • ┬á├Än China care se industrializeaz─â rapid, dependen╚Ťa de energia alimentat─â cu c─ârbune de la centralele electrice mai vechi a amenin╚Ťat locuitorii din cauza riscurilor pentru smog ale s─ân─ât─â╚Ťii.

De la o ╚Ťar─â la alta, criterii diferite ├«n evaluarea mixului energetic vor dicta politici energetice extrem de diferite, ├«n func╚Ťie de accesibilitate, disponibilitate, fiabilitate ╚Öi preocup─âri de mediu.

Este natural

Boom-ul american al gazelor naturale a creat o perspectiv─â pentru combustibilul la pre╚Ťuri reduse at├ót de pozitiv ├«nc├ót unii exper╚Ťi spun c─â ╚Ťara este preg─âtit─â s─â devin─â ÔÇ×Arabia Saudit─â a gazuluiÔÇŁ. Cu toate acestea, industria ├«nc─â se confrunt─â cu incertitudini, potrivit editorului public de dou─â s─âpt─âm├óni, Michael Burr. ÔÇ×Preocup─ârile privind contaminarea apelor subterane ╚Öi poten╚Ťialele efecte seismice ale fractur─ârii ar putea aduce reglement─âri stricte la nivel federal, de stat ╚Öi localÔÇŁ, a spus el.

Cu toate acestea, gazul este recunoscut ca fiind ÔÇ×cel mai curatÔÇŁ dintre combustibilii fosili, capabil s─â ├«ndeplineasc─â restric╚Ťiile privind calitatea aerului mai u╚Öor dec├ót c─ârbunele. ÔÇ×├Än acest mediu de pre╚Ť al gazului, nu ╚Ötiu cum cineva ├«╚Öi construie╚Öte o capacitate de ├«nc─ârcare de baz─â care nu este alimentat─â cu gazÔÇŁ, a spus David Crane de la NRG Energy, care opereaz─â una dintre cele mai mari flote de centrale electrice din SUA. ├«n Forumul CEO al Fortnightly 2012. ÔÇ×Nu ╚Ötiu cum justifica╚Ťi c─ârbunele sau nuclearul.ÔÇŁ

Dar alte ╚Ť─âri cred c─â investi╚Ťiile ├«n astfel de surse pot fi justificate, a spus Ken Barry de la Advanced Nuclear Technology Program de la Institutul non-profit de cercetare a energiei electrice. Barry a men╚Ťionat, de exemplu, c─â 66 de centrale nucleare sunt ├«n prezent ├«n construc╚Ťie pe tot globul, conduse de China, Rusia ╚Öi India. Alte 487 de plante sunt propuse sau sunt planificate. Cu toate acestea, nuclearul se confrunt─â cu obstacole politice ├«n unele ╚Ť─âri, a remarcat el, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte stocarea combustibilului uzat.

Dar carbunele?

├Än ciuda tuturor alternativelor, c─ârbunele r─âm├óne principalul combustibil mondial ├«n ceea ce prive╚Öte cotele de producere a energiei electrice - mai mult de 40% - conform Agen╚Ťiei Interna╚Ťionale pentru Energie (AIE). Dup─â cum a scris economistul-╚Öef al AIE, Fatih Birol, ├«n actualul raport World Energy Insight, c─ârbunele ÔÇ×r─âm├óne coloana vertebral─â a produc╚Ťiei de energie electric─â ╚Öi a fost combustibilul care sta la baza industrializ─ârii rapide a economiilor emergente, ajut├ónd la scoaterea sutelor de milioane de oameni din s─âr─âcia energetic─âÔÇŁ.

China emergent─â rapid s-a schimbat acum de la un exportator net la un importator net de c─ârbune (conduc├ónd SUA ╚Öi India ├«n ceea ce prive╚Öte ratele de consum). Dar arderea c─ârbunelui poate duce la o tax─â grav─â asupra mediului. Biroul a men╚Ťionat c─â ÔÇ×c─ârbunele curatÔÇŁ, plus tehnologia de captare ╚Öi stocare a carbonului (CCS), ar putea concilia utilizarea continu─â a c─ârbunelui cu necesitatea de a reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2).

Cu toate acestea, CCS r─âm├óne explorator. RWE npower, o afacere cu am─ânuntul ├«n domeniul energiei din Marea Britanie, a marcat recent o etap─â semnificativ─â prin captarea cu succes a primei tone metrice de CO2 la sta╚Ťia sa electric─â Aberthaw din ╚Üara Galilor. ÔÇ×Aceast─â central─â pilot va furniza date nepre╚Ťuite despre viabilitatea capt─ârii carbonului la scar─â industrial─â ╚Öi va ajuta RWE s─â ├«n╚Ťeleag─â mai bine modul ├«n care aceast─â tehnologie ar putea fi utilizat─â pentru a reduce emisiile de carbon la centralele pe c─ârbuneÔÇŁ, a declarat Kevin Nix, ╚Öeful Hard Coal and Gas, Marea Britanie, pentru RWE Generation.

╚śi alternativele

Sursele alternative de energie precum eolianul r─âm├ón parte a mixului, devenind mai rentabile pe m─âsur─â ce investi╚Ťiile ├«n noi tehnologii continu─â. "Exist─â o mul╚Ťime de lucruri ├«n conducta tehnologic─â care vor face turbinele eoliene mai profitabile", a spus Paul Dvorak, editor al Windpower Engineering. ÔÇ×Progresele ├«n materie de materiale ╚Öi tehnologie ar trebui s─â le fac─â at├ót mai eficiente din punct de vedere energetic, c├ót ╚Öi mai rentabile ├«n viitorÔÇŁ.

thumbnail of 2013x_EPU_ProductDevelopmentPrjMgmt_whitepaper

Buton Suna╚Ťi acum
ro_RORomanian