HIGH TECH

EXPERIENȚA PENTRU INOVAȚIA CONDUSĂ

├Än urm─âtorul deceniu, internetul ar putea conecta p├ón─â la 200 de miliarde de lucruri - ╚Öi nu doar ma╚Öini, cum ar fi ma╚Öini sau aparate de uz casnic, ci orice altceva ├«n care pute╚Ťi ├«ncadra un cip sau senzor - inclusiv oameni.

Aceste dispozitive, cunoscute colectiv sub numele de Internetul obiectelor, ar trebui s─â fac─â via╚Ťa mai simpl─â, chiar mai s─ân─âtoas─â, dar putem avea ├«ncredere ├«n ele s─â aib─â grij─â de noi?

MISIUNEA PROIECTULUI

Ce urmează în Internetul obiectelor?

Mai întâi a fost portabil, apoi a fost purtabil. Acum este ingerabil și implantabil ... ce urmează în internetul lucrurilor?

Internetul lucrurilor (IoT) transform─â obiectele fizice cotidiene care ne ├«nconjoar─â ├«ntr-un ecosistem de informa╚Ťii care schimb─â rapid modul ├«n care ne tr─âim via╚Ťa. De la frigidere ╚Öi ma╚Öini, p├ón─â la locuri de parcare ╚Öi case, IoT aduce ├«n fiecare zi din ce ├«n ce mai multe articole ├«n cutia digital─â.

Casele noastre, ca s─â d─âm un exemplu, ar putea urm─âri ├«n cur├ónd tot ceea ce facem zilnic - de la blocarea ╚Öi deblocarea u╚Öii din fa╚Ť─â, p├ón─â la comandarea automat─â a alimentelor atunci c├ónd frigiderul este gol.

Dac─â ne dorim acest nou nivel de automatizare, este o alt─â problem─â. Dar nu va trece mult p├ón─â c├ónd va fi norma ╚Öi o nou─â evolu╚Ťie ├«n tehnologie ne schimb─â din nou via╚Ťa.

Care va fi impactul dispozitivelor IoT asupra omenirii. Pot schimba ├«ntr-adev─âr modul ├«n care interac╚Ťion─âm unii cu al╚Ťii?

Cum va ar─âta via╚Ťa de zi cu zi?

Luni, 1 octombrie 2025 este ora 06:00. Dispozitivul de pe ├«ncheietura m├óinii a sim╚Ťit c─â te treze╚Öti, a╚Öa c─â trimite un mesaj la aparatul de cafea pentru a ├«ncepe s─â prepari. ├Änt├órzii cafeaua ╚Öi te duci s─â fugi. ├Än timp ce bate╚Ťi trotuarul, senzorii din c─â╚Öti detecteaz─â o b─ât─âi neregulate ale inimii. Dispozitivul trimite o citire ECG unui cardiolog. El vede c─â aritmiile sunt doar b─ât─âi ectopice inofensive ╚Öi decide s─â nu mai ia nicio m─âsur─â.

├Änapoi acas─â, ai cafea ╚Öi tu cea╚Öca goal─â ├«n ma╚Öina de sp─âlat vase. Ma╚Öina de sp─âlat vase este plin─â, a╚Öa c─â ├«ncepe s─â func╚Ťioneze. Un senzor detecteaz─â c─â aparatul este datorat unui serviciu. Face programarea cu un inginer ╚Öi rezerv─â o dat─â ├«n jurnalul dvs., pe care ├«l confirma╚Ťi ulterior.

Acum câteva decenii, mașinile de spălat vase au fost una dintre cele mai mari cauze ale incendiilor, dar nu mai mult. Internetul lucrurilor (IoT) - dispozitive conectate între ele prin internet - a făcut lumea infinit mai sigură.

De la autoturisme auto p├ón─â la pastile inteligente care ne m─âsoar─â s─ân─âtatea din interior, internetul ├«n 2025 a devenit un custode al s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi siguran╚Ťei noastre.

Doar începutul

Acest scenariu poate p─ârea ├«ndep─ârtat, dar semin╚Ťele acestor evolu╚Ťii au fost deja sem─ânate.

Compania sud-coreean─â de electronice, LG, a dezvoltat c─â╚Öti care se dubleaz─â ca un monitor de ritm cardiac, iar firma de telemedicin─â israelian─â, Aerotel Medical Systems, este una dintre numeroasele companii care ofer─â tehnologie care poate transmite de la distan╚Ť─â rezultatele ECG ├«n timp real c─âtre centrele medicale. pentru evaluare.

Farmacistul elve╚Ťian Novartis lucreaz─â cu compania de medicin─â digital─â, Proteus Digital Health, pentru a dezvolta tablete care con╚Ťin microcipuri ├«ncorporate care s─â poat─â spune dac─â pacien╚Ťii ╚Öi-au luat medicamentele. Exist─â, de asemenea, pe pia╚Ť─â pastile inteligente care con╚Ťin camere ├«ncorporate ╚Öi diferi╚Ťi senzori pentru a m─âsura nivelurile de pH, tensiunea arterial─â ╚Öi temperaturile.

╚śi, de╚Öi ma╚Öinile cu conducere automat─â nu sunt ├«nc─â disponibile public, majoritatea produc─âtorilor de automobile ├«╚Öi testeaz─â pe scar─â larg─â vehiculele at├ót pe drumurile publice, c├ót ╚Öi ├«n zonele ├«mprejmuite. Elon Musk, fondator ╚Öi CEO al Tesla, dore╚Öte ca vehiculele autonome s─â devin─â standard p├ón─â ├«n 2020, ├«n acela╚Öi an, Google se a╚Öteapt─â ca propriile sale ma╚Öini cu conducere automat─â s─â fie gata.

Exist─â mai multe mii de dispozitive IoT, de la c─â╚Öti de protec╚Ťie p├ón─â la microcipuri wireless implantabile, care sunt proiectate ╚Öi sunt proiectate pentru a ne face mai siguri. Dar suntem naivi s─â presupunem c─â un dispozitiv poate fi ├«ncredin╚Ťat pentru a fi aten╚Ťi la noi - mai bine dec├ót noi ├«n╚Öine.

Pentru Olivier Ribet, vicepre╚Öedinte al industriei de ├«nalt─â tehnologie a Dassault Syst├Ęmes, ├«ntrebarea cheie este: ÔÇ×cum determina╚Ťi c├ónd permite╚Ťi dispozitivelor [IoT] s─â ia decizii ├«n numele dvs. ╚Öi c├ónd nu?ÔÇŁ

ÔÇ×P├ón─â acum, toate aceste obiecte v-au ├«ntrebat ├«n mod explicitÔÇ× vre╚Ťi s─â fac asta pentru voi? ÔÇŁ Acum, din ce ├«n ce mai mult, ├«ncepe╚Ťi s─â vede╚Ťi oameni spun├ónd c─â nici nu ar trebui s─â punem la ├«ndoial─â [dispozitivele care iau decizii ├«n numele nostru] ÔÇŁ, adaug─â el.

Dac─â acesta este cazul, trebuie s─â fim siguri c─â avem ├«ncredere ├«n dispozitive. Aici testarea devine primordial─â. Utilizarea sistemului Dassault Syst├Ęmes 3DPlatforma EXPERIENCE, proiectan╚Ťii pot simula orice ├«ntr-un mediu virtual, de la o ma╚Öin─â cu conducere automat─â pe autostrad─â p├ón─â la o pastil─â inteligent─â din corp, pentru a ├«n╚Ťelege fiecare scenariu posibil ╚Öi f─âr─â precedent ├«nainte de a folosi produsele ├«n via╚Ťa real─â.

 

thumbnail of 2014x_HT_HTbody_stepbystepthumbnail of 2014x_HT_SmarterFasterLighter_overview

Buton Suna╚Ťi acum
ro_RORomanian