CATIA Automotive Extensions Arhitectura vehicululuiCAVA

CAVA asigur─â legalitatea arhitecturii vehiculului, regulile, normele ╚Öi standardele interna╚Ťionale pe parcursul ├«ntregului proces de proiectare.

"CATIA - Automotive Extensions - Vehicle Architecture" (CAVA) a rezultat dintr-un proiect comun al Technia Transcat ╚Öi al produc─âtorilor germani de automobile. Regulile, normele ╚Öi standardele interna╚Ťionale sunt furnizate pe parcursul ├«ntregului proces de proiectare - de la faza de concept p├ón─â la omologare. CAVA este o tehnologie asociativ─â ╚Öi bazat─â pe caracteristici, integrat─â ├«n CATIA V5 ╚Öi V6 / 3DEXPERIENCE.

Beneficiile dvs.

Conformitate juridic─â
Pe tot parcursul etapei de dezvoltare, noile modele de automobile trebuie s─â respecte legisla╚Ťia ╚Öi orient─ârile din ╚Ť─ârile ├«n care sunt autorizate. ├Än cadrul unui joint venture cu produc─âtorii germani de automobile, Technia Transcat a dezvoltat o solu╚Ťie pentru aceste cerin╚Ťe - complet integrat─â ├«n CATIA V5 ╚Öi V6 / 3DEXPERIENCE. CAVA este acum disponibil ├«n ├«ntreaga lume ca un produs CATIA AddOn.

Sarcina de a respecta reglement─ârile, normele ╚Öi standardele interna╚Ťionale nu afecteaz─â doar produc─âtorii de echipamente originale. Aproximativ 70% din activitatea de dezvoltare revine din ce ├«n ce mai mult furnizorilor. At├ót constructorii de echipamente originale, c├ót ╚Öi furnizorii, vor beneficia de func╚Ťionalitatea CAVA, care simplific─â ├«n mod dramatic sarcinile legate de conceptul de vehicul. Prin integrarea str├óns─â a elementelor CAVA ├«n arhitectura bazat─â pe caracteristici a CATIA, acestea pot fi, de asemenea, aplicate pe parcursul ├«ntregului proces de dezvoltare, chiar ╚Öi ├«n cazul schimbului interna╚Ťional de date. Produsele CAVA ofer─â utilizatorului noile caracteristici CATIA CAVA prin intermediul unor opera╚Ťii de meniu intuitive, care corespund caracteristicilor CATIA din punct de vedere al manipul─ârii. Aceste caracteristici afi╚Öeaz─â informa╚Ťiile necesare privind standardele ├«n mod geometric ├«n cadrul CATIA ╚Öi sunt salvate la nivelurile CATPart. Arhitectura bazat─â pe caracteristici include, de asemenea, o arhitectur─â asociativ─â, adic─â schimb─ârile ├«n datele introduse determin─â o actualizare a datelor CAVA. ├Än cazul ├«n care apare o neconformitate, utilizatorul prime╚Öte sfatul corespunz─âtor. Sunt incluse standarde interna╚Ťionale tipice, cum ar fi ECE, EEC, FMVSS, SAE, dar pot fi ├«ncorporate cu u╚Öurin╚Ť─â ╚Öi standarde specifice companiei.

Design integrat
Produsele CAVA ofer─â un set complet de func╚Ťii u╚Öor de utilizat, care acoper─â oglinda retrovizoare, c├ómpurile de vizibilitate, centurile de siguran╚Ť─â, distan╚Ťele sub podea, pozi╚Ťiile l─âmpilor, protec╚Ťia pietonilor ╚Öi multe altele. Fiecare func╚Ťie con╚Ťine diferitele valori ╚Öi set─âri care sunt stabilite de autorit─â╚Ťile locale ╚Öi descrise ├«n norme precum: ECE, EWG, SAE, FMVSS ╚Öi altele. Aceste standarde preconfigurate sunt integrate ├«n CAVA ╚Öi pot fi u╚Öor administrate ╚Öi extinse la set─ârile specifice companiei.

├Än general, CAVA acoper─â dou─â domenii. ├Än primul r├ónd, CAVA creeaz─â geometrie de referin╚Ť─â sau de ajutor care reprezint─â spa╚Ťiul de proiectare, zonele de degajare sau c├ómpurile de vizibilitate necesare pentru a sprijini schi╚Ťa ╚Öi proiectarea. ├Än al doilea r├ónd, ├«ntruc├ót aceast─â geometrie de ajutor este generat─â din standardele stabilite, orice geometrie existent─â sau nou─â poate fi verificat─â ├«n raport cu aceste standarde. Cu aceste capacit─â╚Ťi, CAVA este foarte util pe parcursul ├«ntregului proces de dezvoltare a unui automobil:

- În timpul fazei de redactare a proiectului, pentru a stabili limitele pentru mai multe aspecte de proiectare;
- Pe parcursul întregii proiectări, pentru a verifica automat conformitatea juridică și a raporta abaterile;
- Înainte de omologare, pentru a valida faptul că standardele au fost respectate și pentru a crea rapoartele necesare.

Standardizare
Comunitatea CAVA a colaborat cu Technia Transcat pentru a crea o aplica╚Ťie standard care poate fi utilizat─â de c─âtre produc─âtorii de echipamente originale ├«mpreun─â cu furnizorii. CAVA este un produs certificat CAA, dezvoltat cu sprijinul deplin al Dassault Syst├Ęmes.

Integrarea lan╚Ťului de aprovizionare
Arhitectura CAVA sprijin─â ├«ntregul lan╚Ť de procese, inclusiv datele create de lan╚Ťul de aprovizionare integrat. Printr-o integrare str├óns─â cu CATIA, caracteristicile CAVA pot fi schimbate automat cu datele CATIA, astfel ├«nc├ót furnizorii ╚Öi produc─âtorii de echipamente originale s─â poat─â utiliza aceste caracteristici pe tot parcursul procesului de proiectare.

Pentru a utiliza toate func╚Ťionalit─â╚Ťile caracteristicilor CAVA, cum ar fi selectarea altor legi ╚Öi standarde, modificarea valorilor standard actuale sau crearea de reguli specifice companiei, este necesar─â o licen╚Ť─â complet─â. Pentru a utiliza pur ╚Öi simplu ╚Öi a face referire la o caracteristic─â CAVA existent─â sau pentru a verifica geometria modificat─â ├«n raport cu regulile stabilite, este suficient─â o licen╚Ť─â de func╚Ťionare. Utiliz├ónd capacitatea "Extract", se pot crea spa╚Ťii de proiectare pentru a schimba geometria f─âr─â inteligen╚Ťa func╚Ťiei CAVA.

La ├«nceputul procesului de proiectare - ├«n faza de concep╚Ťie a vehiculului - de obicei nu exist─â o geometrie detaliat─â a vehiculului. Parametrii definitivi ai vehiculului, cum ar fi dimensiunile, pozi╚Ťiile scaunelor etc., sunt ├«nc─â susceptibili de modific─âri. Pentru a crea rapid ╚Öi vizual diferitele cerin╚Ťe (legale) aplicabile oric─ârui proiect curent, CAVA OVA ofer─â o gam─â larg─â de posibilit─â╚Ťi.

OVA "Workbench" ofer─â func╚Ťii pentru:

 • Distan╚Ťe statice ╚Öi dinamice ├«ntre borduri
 • Unghiurile de ramp─â, de apropiere ╚Öi de plecare
 • Distan╚Ťa total─â sub podea
 • Pozi╚Ťiile luminilor ╚Öi ale pl─âcu╚Ťelor de ├«nmatriculare
 • ├Än─âl╚Ťimea barei de protec╚Ťie
 • Acoperirea ro╚Ťilor
 • Pozi╚Ťii de fixare a centurii de siguran╚Ť─â ╚Öi sisteme de scaune de siguran╚Ť─â pentru copii

CAVA creeaz─â, de asemenea, c├ómpuri sau spa╚Ťii geometrice ├«n func╚Ťie de cerin╚Ťele individuale ├«n care trebuie s─â fie pozi╚Ťionate componentele - ├«n func╚Ťie de parametrii actuali ai vehiculului. Atunci c├ónd geometria este ad─âugat─â ├«n timpul procesului de dezvoltare, aceasta poate fi apoi legat─â de caracteristica CAVA respectiv─â referitoare la func╚Ťiile de acoperire a ro╚Ťilor ╚Öi de spa╚Ťiu liber sub podea. Func╚Ťia indic─â direct ├«n interfa╚Ťa cu utilizatorul sau ├«n arborele de specifica╚Ťii V5 dac─â orient─ârile au fost sau nu respectate.

Exist─â o gam─â larg─â de cerin╚Ťe pentru construc╚Ťia vehiculelor pe care produc─âtorii trebuie s─â le respecte ╚Öi care se refer─â la vederea direct─â ╚Öi indirect─â a conduc─âtorului auto, aceasta din urm─â prin intermediul oglinzii retrovizoare. ├Än CAVA VISION, aceste sarcini sunt acoperite de o serie de caracteristici CAVA diferite.

Repere

 • C├ómpul de vizibilitate ╚Öi punctele de referin╚Ť─â de pe parbriz
 • Propriet─â╚Ťile optice ale parbrizului
 • Obstruc╚Ťia vizibilit─â╚Ťii la nivelul st├ólpului A
 • Planuri de viziune
 • Vedere direct─â ├«n fa╚Ť─â ╚Öi ├«n spate
 • Calculul oglinzilor interioare ╚Öi exterioare

Influen╚Ťa pe care o are geometria asupra c├ómpului vizual al ╚Öoferului poate fi investigat─â cu CAVA Vision ├«ntr-un mod simplu. ├Äntreb─âri precum "Va mai ├«ndeplini vehiculul cerin╚Ťele privind obstruc╚Ťia st├ólpului A, dac─â SgRP (Seating Reference Point) este u╚Öor modificat?" primesc r─âspuns ├«n c├óteva clicuri.

Verific─ârile de conformitate juridic─â sunt deosebit de utile ├«n ceea ce prive╚Öte func╚Ťia oglinzilor retrovizoare, deoarece este posibil s─â se testeze impactul parametrilor specifici direct ├«n CAD.

Ce se întâmplă atunci când se utilizează sticlă convexă sau asferică în loc de sticlă planară?
Cum este afectat câmpul vizual atunci când se modifică raza sticlei?
Acestea sunt doar c├óteva dintre posibilit─â╚Ťi. Pe baza acestora, se poate calcula cu u╚Öurin╚Ť─â obstruc╚Ťia c├ómpului vizual datorat─â designului vehiculului.

├Än plus, func╚Ťionalitatea func╚Ťiei CAVA Mirror a fost deja aprobat─â de diferite autorit─â╚Ťi de omologare pentru standardele europene.

Siguran╚Ťa direct─â a pasagerilor ╚Öi a pietonilor joac─â un rol din ce ├«n ce mai important ├«n dezvoltarea de noi vehicule. De asemenea, aceasta este aprobat─â ╚Öi de unele "teste de impact" pe vehiculul real, pe baza unor reglement─âri care sunt ├«nc─â relativ noi. Este important ca proiectantul s─â identifice c├ót mai devreme posibil, ├«n cadrul sistemului CAD, acele zone care trebuie verificate prin intermediul testelor de impact. ├Än ceea ce prive╚Öte protec╚Ťia pietonilor, acestea includ capota ╚Öi parbrizul, precum ╚Öi anumite zone din interiorul vehiculului ├«n cazul impactului cu capul. Dimensiunea ╚Öi pozi╚Ťia acestor zone depind de parametrii vehiculului, dar ╚Öi de geometria acestuia ├«n special.

CAVA Safety pune la dispozi╚Ťia utilizatorului caracteristici CAVA, care calculeaz─â aceste suprafe╚Ťe ╚Öi le creeaz─â ca geometrie CAVA ├«n cadrul CATIA. Acest lucru informeaz─â constructorul cu privire la zonele critice ├«nc─â de la ├«nceputul procesului.

Ca ├«n cazul tuturor func╚Ťiilor CAVA, exist─â o leg─âtur─â cu datele vehiculului, astfel ├«nc├ót datele sunt actualizate (automat) cu unele modific─âri.

Repere

 • Protec╚Ťia pietonilor
 • Calcularea suprafe╚Ťelor necesare pe capota motorului (band─â flexibil─â)
 • Calcularea curbelor de referin╚Ť─â pe bara de protec╚Ťie ╚Öi aripa de protec╚Ťie
 • Impactul capului
 • Calcularea punctelor ╚Ťint─â de referin╚Ť─â ├«n interiorul ma╚Öinii
 • Raza de siguran╚Ť─â
 • Verifica╚Ťi raza minim─â de curbur─â a designului exterior
 • Calcularea cerin╚Ťelor specifice pentru bara de protec╚Ťie
 • Calcul interactiv, dinamic prin intermediul indicatorului mouse-ului
 • Manipulare specific─â pentru elementele de gril─â / lamp─â
 • Raza minim─â
 • Verificarea razei minime a geometriei interne a vehiculului ac

├Än domeniul ergonomiei, standardele SAE specific─â un manechin de ├«ncercare bidimensional, care s─â fie utilizat pentru determinarea diferitelor pozi╚Ťii ale pasagerilor. Manechinul poate fi pozi╚Ťionat ├«n conformitate cu numeroasele op╚Ťiuni diferite referitoare la orient─ârile geometrice sau specifica╚Ťiile privind unghiul corpului ╚Öi parametrii relevan╚Ťi.

Utiliz├ónd contururile pozi╚Ťiei capului ╚Öi punctele ╚Öi elipsele de vizualizare a ochilor, pot fi verifica╚Ťi to╚Ťi parametrii SAE relevan╚Ťi, cum ar fi, de exemplu, spa╚Ťiul pentru cap sau pentru picioare. De asemenea, pozi╚Ťionarea este posibil─â ├«n sens transversal sau contrar direc╚Ťiei de deplasare.

├Än general, aplica╚Ťia este utilizat─â - analogic─â ├«n cazul OVA - foarte devreme ├«n faza de concept ╚Öi este completat─â pe parcursul dezvolt─ârii.

Repere

 • ╚śablon SAE 2D pentru manechine
 • Diferite m─ârimi procentuale
 • Pozi╚Ťionare confortabil─â
 • Verifica╚Ťi dac─â exist─â o ciocnire de geometrie
 • Podeaua, pedala, unghiurile, ╚Öoldul
 • Pozi╚Ťionarea pentru pasagerii din spate
 • Conturul pozi╚Ťiei capului
 • Degajare ├«n direc╚Ťie vertical─â ╚Öi diagonal─â
 • Puncte de ochi / elipse
 • Curbe de localizare SRP (SAE)

Geometria ╚Öterg─âtoarelor de parbriz nu face, ca atare, obiectul unei legisla╚Ťii, ├«ns─â zona care urmeaz─â s─â fie ╚Ötears─â trebuie s─â ├«ndeplineasc─â anumite standarde. Cu CAVA Wiper, utilizatorul poate simula geometria ╚Öterg─âtoarelor ╚Öi poate determina astfel zona ╚Ötears─â de pe parbriz. Utilizat─â ├«mpreun─â cu func╚Ťia Field of View (C├ómp de vizualizare) din CAVA Vision, este posibil s─â se verifice procentul de suprafa╚Ť─â ╚Ötears─â din c├ómpul de vizualizare.

Aici pot fi simulate p├ón─â la trei ╚Öterg─âtoare ├«n cadrul unei singure func╚Ťii. Pe l├óng─â ╚Öterg─âtoarele standard, pot fi acceptate ╚Öi ╚Öterg─âtoarele trapezoidale ╚Öi cele contra direc╚Ťionale. Calculul ofer─â, de asemenea, informa╚Ťii cu privire la pozi╚Ťia lamei ╚Öterg─âtoarelor fa╚Ť─â de parbriz ╚Öi, prin urmare, poate fi utilizat pentru a determina calitatea func╚Ťion─ârii ╚Öterg─âtoarelor.

CAVA Tools este o colec╚Ťie de func╚Ťii CAVA disponibile doar ├«n pachetul CAVA All, dar ├«n niciunul dintre produsele individuale.

Transcat Software ofer─â CAVA Tools pentru a face tehnologia CAVA disponibil─â ╚Öi pentru clien╚Ťii din afara sectorului auto ╚Öi pentru a oferi mai multe func╚Ťionalit─â╚Ťi clien╚Ťilor care utilizeaz─â doar produse CAVA specifice.

Disponibil în prezent în CAVA Tools:

CAVA Silhouette - Proiec╚Ťie 2D a contururilor geometrice
Func╚Ťia Silhouette ofer─â posibilitatea de a proiecta silueta oric─ârei geometrii selectate pe un plan ╚Ťint─â. Astfel, ajut─â la crearea desenelor de omologare ╚Öi a zonei frontale a ma╚Öinii pentru calcularea coeficientului de rezisten╚Ť─â la ├«naintare.

Func╚Ťia Silhouette este, de asemenea, potrivit─â pentru aplica╚Ťii care dep─â╚Öesc sfera designului auto - fiind util─â ori de c├óte ori este necesar─â generarea unei proiec╚Ťii a mai multor elemente geometrice sau CGR.

Repere

 • Proiec╚Ťie u╚Öoar─â a zonei frontale
 • Poate fi utilizat ╚Öi pentru alte obiecte (de exemplu, formulare de imprimare frontal─â)
 • Nu este necesar─â colectarea de date CAVA
 • Suport─â CATIA CGR ╚Öi date geometrice
 • Orientat spre geometria CATIA
Buton Suna╚Ťi acum
ro_RORomanian